2015. szeptember 6., vasárnap

NO BULLSHIT!!!



   Közeledek a céges egy évemhez, élvezem és szuper jó. Van egy tárget listám, amit ha kivégzek, akkor egy újabb szintlépésről lehet tárgyalni a Menedzserekkel.
   Kivégeztem! Elmondtam, hogy úgy érzem, minden feladatot, amit rám bíztam, lelkiismeretesen megcsináltam, minden tréningen részt vettem, és már ahogy lehet látni egyre hosszabb és komolyabb projektek vannak rám bízva. Az eredménye az lett, hogy egy nap Steven szólt, hogy menjek be az irodájába és csukjam be magam után az ajtót. Miután helyet foglaltam vele szemben tudtam, hogy nem az egyik hónapok óta húzódó projekt miatt akar velem beszélni, hanem az új titulusomról.
   Elmondott mindent, mit ért el a felsőbb vezetésnél, mit változott és mi történt. Egyelőre egy ideig vége, meg kell állnom. Körülbelül egy év alatt majdnem 3 havonta posztot váltottam és szerződést módosítottam a fizetés miatt a céggel. Lent kezdtem, így könnyű volt haladni felfelé, de most vége mérnöki pozícióval most már a következő szint a Senior megnevezés, ehhez meg idő kell. Nem kell ennél a cégnél elérnem, de az életben ehhez még körülbelül 3-4 év szükséges, de lehet több is. Szóval most ott vagyok, mint gépészmérnök a katonai részlegen, van egy rajzolóm és egyre több és több a feladat illetve a felelősség. A következő beszélgetés jövő év végén lehetséges, amikor évértékelő beszélgetéseket tartunk személyesen és akkor esetlege lehet további tárgyalásokat folytatni egy újabb fizetésről.
   Kezembe adott egy dokumentumot, amin láttam a nevem mellet a gépészmérnöki poszt jelölést és az új fizetésemet. A komplett vezérkar aláírta, de mondta Steven, hogy nagyon húzták a szájukat, mert év közepén történt mind ez, és nem év végén, amikor lehetséges a különféle változtatás a cégen belül.
   Most mit mondjak? Aláírták, ilyen az én szerencsém, de most megvan az új lépcsőfok megnevezése és esetleg egy újabb kis összeg 2016 decemberében. Cél van, megint lehet miért dolgozni.
 
   Örülök, ki ne örülne ennek? Mi minden elértem egy röpke év alatt, lakás, jó munkahely és kiváló pozíció. Kell ennél több? Igen kell! Még kell! Nem vagyok telhetetlen, de ennél szerintem többet szán nekem az élet, ezt bárki eltudja érni, akárki megtudja venni a repjegyet, kirepül és keresi a mérnöki munkát, majd szorgalmasan dolgozik. Ennél több kell! Lesz is, de még idő, jól kell manőverezni az élet sakk tábláján.

   Nem mertem meglépni a kocsi témát, mert szeretem a biztonságot, hiába osztottam szoroztam, mindig ott volt, hogy a lakás egyedül drága és sok, nem merem bevállalni a kocsit, amíg nem lesz egy újabb fizetésem. A fizu megvan, szóval újabb számítások elvégzése után úgy határoztam, hogy eleget keltem én reggel 6-kor és eleget buszoztam én ki minden munkanapon WestHill-be, kell egy kocsi.

   Ahogy már írtam anno, nem lehet egyből a nagy BMW-t megvenni és élvezni az életet, mindenhez idő kell vagy gazdagnak kell lenni. A UK rendszerében benne vagyok, de nevem mellet 0 mérföld van,  nincs gépjármű vezetési történelmem. Autót venni olcsó dolog lesz, de a biztosítása drága lesz elsőre, főleg úgy, hogy nagyon is figyelembe veszik a köbcentiméterek nagyságát. Tudom, kicsi kocsi lesz, de lesz.

   Elkezdtem keresni, kutatni és a közelben végülis kettő típusú kocsi mellet tettem le a voksomat. Az első a Nissan Micra. Huh, emlékszem az egyetemen Szabó D. barátomnak volt egy kis zöld, és amikor mind a ketten beültünk nagyon már nyújtózkodni nem kellet. AAhhhh, kicsi kocsi, de nagyon kicsi kocsi. Japánnak japán, szóval, ha lesz gond, akkor valami konkrét hiba van, de nem hinném, hogy egy japánnal gondok lennének.

   Másik típus az Opel Corsa, amit itt Vauxhall-nak neveznek, ugyan úgy kicsi, de belülről legalább tágas annyira, mint egy zsiguli. Lelkem mélyén kinézetre is jobban tetszik ez a típus. Németh, szóval a fricz technikával sem lehet nagy gond. Van 1.0 és 1.2-es szóval benne vagyok a norma köbcentiben, nem egy 6 literes kocsiról van szó. Ajtók száma alapján pedig inkább a három ajtós kellene, mert stabilabb, bármi gond van az a kaszni nincs megnyitva két másik ajtónak.

   Keresek, kutatok a neten és találtam is egy normális áron lévő fekete Micra-t. Felhívtam a kedves tulajt és érdeklődtem, hogy nagyon alacsony mérfölddel futott gép iránt. Elérhető, megvan még, de nem nagyon válaszolt, hogy miért olyan kevés mérföld van benne, jól van, mindegy, megnézzük. Ez volt körülbelül vasárnap délután és szerda estére lett megbeszélve a találka. Ja, egy dolgot elfelejtettem, a kocsi Aberdeen-en belül van. Nem kell elmenni a világ végére.
   Szerda délután még éppen benn voltam a cégnél és nagyon rá voltam már állva arra, hogy menjünk és nézzük meg a kocsit. Azért beszélek többes számmal, mert Imi barátommal megyünk, aki mellékesen autószerelő. Nah, de még komolyan benn tárnáztattam az agyam a cégnél, amikor jött egy sms a tulajtól, hogy bocsi, de a Micra elment és van helyette egy Ford, de kb dupla annyiért. Ohh, haver, hát nagyon köszi, de nem kérek a dupla annyi Fordodból és miért adtad el, ha velem le volt beszélve egy találkozó? Gondolkodom, most akkor ez is olyan lesz, mint a lakás keresés, hogyha azonnal nem megyek megnézni a kocsit akkor simán más elviszi? Lehet!
   Keresgéltem tovább a neten, mondom, ha már a drága barátom ráér ma délután akkor nézzünk meg másik kocsit is. Találtam is egy 5 ajtós fekete Micra-t a belvárosban. Telefonálok és megvan a gép, mondom, este 7-re mennék megnézni, megoldható? Meg! Fain!

   Imi, én, belváros és a tulaj háza. Szóval egy ötvenes úriember nyitott ajtót és kedvesen üdvözölt. Első kérdése az volt, hogy mivel foglalkozom. Mondom, gépészmérnök vagyok. Annyi válasza volt, hogy „OOhhh” he, mondom ez meg mi? Közben bemutattam Imi-t is, már nem kérdezte mi a szakmája, én automatikusan mondtam, hogy Ő az én autószerelőm. Egy kicsit a mosolygós pacákból egy szimpla, komor úriember lett, de elég gyorsan.
   Nos a garázsba belépve, több autót is láttam, sőt elég komoly veterán autókat láttunk, mint kiderült a csávó hobbi szintem autók feljavításával foglalkozik. Nah, de jól van, látjuk a Micra-t, jaj de kicsi, még kívülről is… Szóval kicsi, nah de mindegy, kezdi is a csávó, hogy nemrég fejezte be a komplett felújítását, én ennek már nem örültem, mondom ez lehetett gallyra törve is, és ezen 2 eredeti alkatrész sincs, mert neki ez a hobbija. Körbejártuk, felnyitottuk és beindította nekünk a tulaj. A motor szépen jár, nézzük az olajat, nos, ööö, ez korom fekete! Kérdezem, hogy olaj mikor volt cserélve, mert ez egy picit rosszul néz ki! Nincs még benne annyi mérföld, hogy olajat kellene cserélni, de amúgy is csak pár font. Ok, köszönöm a komoly szakértelemmel megalapozott választ. Hűtőcsövek félkemények és már látom Imin, hogy húzza a szája szélét, magamban meg mondom, hogy én nem húzom, hanem lemondtam erről. Kérdezzük a vezérlését is, de ugyan azt a választ kaptuk mint az olajra. Ok, hát kész csoda, hogy működik a motor és a csávó tényleg hobbiból csinálja, nem szakértelemmel. Imi mondja, hogy ki kellene próbálni, de mondta a csávó, hogy ez nem megvalósítható ugyanis nincs rajta műszaki. Heh! MI??? Igen? Komolyan mondja?
   Mondom a hirdetésben az áll, hogy egy év műszaki megvan rá! Igen, igen, ha én most megveszem, akkor a tulaj a héten leműszakiztatja! Az mondom derék! De barátom én zsákbamacskát nem veszek, mondom, nekem éreznem kell, hogy hol emel a kuplung, éreznem kell a gyorsulását és tudnom kell a fékek állapotát, minden sebességfokozatot ki kell próbálnom, minden elektronikai dolgot meg kell vizsgálnom.
   Nem, sajnos nem engedem ki az utcára műszakis papírok nélkül. Ok, én meg ezt nem veszem meg. Válasznak csak annyit kaptam még, hogy higgyem el, hogy NO BULLSHIT, ez csodás gép. Aha, akkor majd más megveszi, de én nem, könnyes búcsú és csáóóóóó.

                                                                              A gép   

   Csalódott vagyok, Áááá, örülök ennek, Imivel kimentünk a tengerpartra és ittunk egy jó kávét és tárgyaltunk milyen autót kellene venni, mert még be sem ültem a Micra-ba, de érzem kicsi. Körbejártunk egy-két autóparkolót és végül a kávé mellet netezve keresgéltünk a hirdetések között amikor Imi mondja, hogy talált egy Corsat az árban amit én rászánnék, de nem Aberden-ben van. Kevés mérföld van benne és ami a legjobb, hogy a hirdetés szerint egy év garancia van rá és megvan az egy éves műszaki is. Mondom próba – szerencse, menjünk haza és felhívom a tulajt, 30 mérföld, ami 48 km megéri, hogy megnézzük egy ilyen Corsa-t