2014. július 25., péntek

Mobil és a BBQ sütő



Üdv az Erdésznek!

Kedd, kell egy mobil, de nyomban. Már nézegetem az Argos-ban, hogy esetleg 15 fontért ott veszek egy kártya független Samsung party mobilt. Tudjátok az olyan mobil, amit ha elhagysz, ellopnak, eldobod, mert nem adnak több sört, vagy beváltod egy sörét, nem bánod meg, mert egy nagyon olcsó, nagyon egyszerű mobil. István meg pont tervezte, hogy Argos-ban venne grill sütőt, mert másnap reméljük jó idő lesz és lehetne egyet grillezni a ház hátsó kis udvarán. Ok. Menjünk. Lenn is vagyunk az üzletben, őőő, nos, ez egy kicsit érdekes, most ezt akarom inkább bemutatni nektek. Itt az Argos-ban szinte bármit megtudsz venni, de most komolyan mondom, én mobilt vettem, István meg grill sütőt, mert, hogy ez csak egy nagyon nagy raktárból áll. Belépve a helyiségbe több érintőképernyős monitort lehet látni és alattuk egy-egy 1000 oldalas katalógust. A katalógusban vagy a számítógépen ki keresed a terméket, amit meg akarsz venni, némi nemű leírást találsz hozzá, meg az árat. A számítógépen azt is megtudod nézni, hogy hány darab van belőle abban az üzletben ahol éppen vagy. Én ugye a Samsung E 1200-as mobilt néztem ki, mert úgy is teli vagyok lóvéval és pont egy ilyen buta telefonra van szükségem.
Meg kell keresni a termékez tartozó kódot és vagy megjegyzed vagy felírod egy cetlire ami ugyan úgy a gép mellet van és persze sok-sok ceruza is. Ha megvan a termék kódja és a számítógép is azt jelzi, hogy van az üzletben, akkor nincs is más teendő, mint a terem közepén levő fizető automatákhoz menni. Itt is az érintőképernyőn bepötyögöd a termék kódját és persze vagy 3x megerősíted, hogy mennyit akarsz venni és, hogy biztosan-e az a termék az. Mi Istvánnal be is ütöttük a számkombinációt, meg is lett a mobil, majd kértük, hogy még egy további terméket szeretnénk venni. István is bepötyögte a grill sütő szám kódját és megerősítette, hogy igen azt akarja, és igen egyet akar belőle venni. Ok, majdnem készen vagyunk maradt a fizetés. Tolod be a bankkártyádat és már kész is van, kapsz egy cetlit a géptől, amire az van ráírva, hogy melyik pultnál tudod átvenni a terméket és hányas a sorszámod, meg hogy hány percet kell várnod. A papíron láttuk, hogy 6 perc múlva lesznek meg a termékek és a sorszámunk a 675-ös. Helyet foglaltunk a kis székekben és figyeltük a hangos bemondót és a monitorokat is, hogy mikor jön a ami sorszámunk. Gyorsan el is telt az a pár perc és már láttuk mi következünk. Odaálltunk a pulthoz és egy fiatal srác hozta is a grill sütőt egy nagy dobozban és egy kicsiben a mobilomat. Ennyi. Gyors és egyszerű. Egyetlen egy hátulütője van, hogy előtte nem tudod megvizsgálni a terméket, de bízol benne, hogy nem valami szemetet veszel. 

Rohanunk is haza, mert mind a ketten izgatottak vagyunk, hogy milyen a sütő meg a mobil is. Én legalábbis annyira megfigyeltem a leírás, hogy azt sem tudom, hogy színes a kijelzője vagy fekete-fehér. Hazaérünk és már az udvaron kezdi is István szétbontani a sütőt és rakni össze, kicsit látszik rajta, hogy a 16 fontos árért tuti valamilyen kínai csodát kapunk, de nem keseredünk, építjük a szerkezetet. A leírása szerint körülbelül 6 különféle szerszámmal lehet csak összerakni. István meg is szólal, hogy basszus, mi ezt, hogy fogjuk összerakni, hisz nincs semmink a lakásban, max Imi-nek vannak eszközei, de ő meg nincs itthon. Ekkor nyúltam bele a zsebembe és vettem elő a svájci bicskámat és már percek múlva kész is volt a grill sütő. Komolyan mondom emberek a svájci bicska mindenre jó. Nah, ekkor magyarázta el István, hogy jó, hogy most nálam volt, de nagyon többet ne legyen nálam, mert ha esetleg véletlenül a rend őrei megtalálják, nálam azonnal lefoglalják, mert nem lehet nálad bicska és kés, magyarán itt kinn nem hordhatsz magadnál ilyen eszközöket. Ok, úgy se terveztem, hogy ezzel megyek le a Pub-okba, de rendben. Minden nap tanul valami ujjat az ember. Én is kibontottam a kis csodálatos teljesen műanyag és szinte pihe könnyű mobilomat. Rakom össze és helyezem, bele a SIM kártyát és már lövöm is rá a konnektorra. Basszus működik, ez hitetlen. OK. De valami nem stimmel, mert a kölök azt írja, hogy „NO SIM CARD” EEE… Nah ne mááá! Most komoly. Szétszedem, és újra összerakom, de nem valami hibázik, jah amúgy színes a kijelzője. EEE, kérdezem István-t valami ötlet, de semmi, jó holnap visszamegyek és rákérdezek mi a helyzet, lehet, hogy valami baja van a SIM dokkolónál. Kérdezem, hogy a blokk merre van? Erre egy egyszerű és gyors választ kaptam, hogy az Argos bejáratánál lévő baloldali kukában van. SZUPER! Így van esélyem kicserélni, hee figyelj már, ha a kínai sütődnek nem lenne meg a fele, akkor mi lenne? Válasz: BAJ! De jó holnap mehetek vissza úgy reklamálni, hogy nincs blokkom!

Az a nap már csak így ment el, némi gépezés, Skype az öreg Sz. István-nal Budapestről, és lassan de biztosan álomra hajtottam a fejem, mert másnap egy működő mobilt kell szereznem!

Egy jó nap!



Yo, Come on, do it!

Teljesen be vagyok pörögve, öltöny, nyakkendő, cipő tiszta, fejem olyan-amilyen. Ez van, ezzel kell szerencsét próbálni.
Kocsiba be és ezerrel hajtunk a város egy adott pontjára, ha jól emlékszem Portleten-be mentünk, mert ott van egy olyan cég, ami csak kizárólag, olajfúró szerszámok tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ez egy álom munkahely lenne számomra. Meg is találtuk elsőre a céget, nem nagy, de kis takaros kastély és bástyaszerű építményben volt. Kiszállok a kocsiból és sok sikert kívánnak nekem. A bejárati ajtó zárva és csöngetek, egy hang mondja is, hogy jó napot, bemutatkozom is mondom is, hogy a Downhole cég recepciós pontját keresem. Nyílik is az ajtó, húúú ami benn volt, sok-sok technika a fúrással kapcsolatban, jól nézett kis az első kis helység ahova beléptem. Fogadott is egy köpcös alak és én azonnal nyújtottam a kezem, hogy bemutatkozzam. Érdekesen nézett rám, de kezet ráztunk. Elmagyaráztam, hogy mérnök vagyok és munkát keresek, kérem, továbbítsa a CV-met a Managernek. Mondja semmi gond, azonnal intézkedik. Megvan az első! Megyek vissza a kocsihoz és mondom is, hogy minden oké volt, de a kézrázásnál furán nézett rám a csávó, Imi ekkor mondta, hogy itt nem nagyon szokás a kézrázás, csak simán köszönök és ennyi, de ha nyújtják a kezüket, akkor viszonozzam, no, ez természetes, csak számomra furcsa, hogy ez nincs! 

A Downhole Production cég bástya szerű épülete
Haladunk tovább, mert bemegyünk abba a gyárban ahol régen Imi is dolgozott. Ez a Balmoral Offshore Engineering, ez a cég protektorokat gyárt a fúró szerszámokhoz, szegény Imi, munkásként dolgozott ott és mondta, hogy a 3 műszakos meló és maga a feladat nagyon nem volt jó. Az egész üzemben műszálas technikával kell dolgozni, kaptak védő maszkokat, de nem volt az igazi, nekem nem ajánlja és amúgy senkinek sem, csak mérnöki posztra enged. Oda is érünk a céghez és a recepción, már támadom is kedves kis nénit, hogy bizony én egy Sztár Mérnök vagyok, és munka után érdeklődöm, itt van a CV-m és ha lehetséges kérem, továbbítsa a CV-met a megfelelő személynek. A hölgy bele is lapozott az önéletrajzomba és kérdezte, hogy pontosan milyen típusú munkakör is érdekelne, és milyen gépészmérnök vagyok, de már látja is, hogy Designer vagyok, jól van TAMAS, oda adom a megfelelő személynek. Oh my God! Mondja nekem! Maga 4 nyelven tud beszélni, mondom igen, hűha, az igen komoly, ő csak egyet és az is az angol, de mondom az a legjobb, mert az a világnyelv. Szóval maga van a legjobb helyzetben, és mosolyogva elköszöntünk egymástól. Kifelé menet Imi mutatja, hogy a cégnek van, egy nagy táblája ahova kirakják, hogy milyen posztokra keresnek embert és természetesen megint kinn volt a „MANUFACTURING OPERATOR”, tehát a kétkezű munkás. 

Következő a nagyreménységem az orosz KCA olaj cég, reménykedem, hogy az orosz-ukrán nyelvismertem, majd sokat dob a lehetőségeimen. Ugyan az a helyzet a recepción, ez meg ez vagyok, kérem, adja le a megfelelő személynek az önéletrajzomat. 

Az elvileg orosz kézen lévő KCA olaj cég
Komoly izgulás, le vannak adva az első CV-im, remek érzés, de a jó idő miatt kezd meleg lenni zakóban. 

Start WestHill. Odaérve tényleg csak ámulok-bámulok, egymás hegyin-hátán a cégek. Úgy kell elképzelni, mint egy panel rengeteget, max 5-6 emelet magas cégek, de egy teljes telephely. Kacskaringózunk a cégek között, és amiket Imi ismer, mondja is, hogy menjek be és beszéljek velük. Szumma 7-8 cégnek le is adtam az önéletrajzomat, de egy papírra felírtam mindazok nevét, amit nem ismertünk és kinn találtunk. Hazaérve majd megnézem őket a neten, hogy pontosan mi is a profiljuk és felkészülten menjek be hozzájuk beszélni. A listára még felkerült vagy 10-15 cég. Ez szuper, valami csak sikerülni fog! Megyünk haza.

Otthon egy gyors frissítés magamon és megyek is a Union Terrace-ra a fejvadászcéghez. Fülemben megy a nyugtató és bíztató Punk zene. 10 per alatt ott is vagyok a célpontnál, természetesen vagy 10-15 perccel hamarabb, mert sosem lehet tudni! Belépek az épületben és látom, hogy több cég is van itt, de én tudtam, hogy a 4. emeletre kell mennem. A liftben megigazítom a tükörben a sérómat és a nyakkendőmet. Belépve a cég ajtaján, már fogadnak is és kérdezik, hogy én vagyok-e az, aki időpontra jött. Igen én vagyok az. Kérték foglaljak helyet és várjak 1-2 percet, amíg jön a kolléga. Jött is egy kedves hölgy és bementünk egy kisebb tárgyalóba, de mondta, hogy kérne még pár perc türelmet, mert pont egy telefonkonferencián van és még annak nincs vége. Benn a tárgyalóban az a 30 perc, amit vártam rá, egy örökké valóságig tartott, közben 2x is bejött egy korombeli fiatal kis csajszi és mondta, hogy ne haragudjak, de valami gondok vannak a konferencián és ezért késik a kolléga nője. No problem… Közben megkínáltak kávéval és teával, no meg süteménnyel, de nem fogadtam el semmit, jobbak láttam, ha nem úgy jön be a hölgy, hogy én tömöm magamba a brit krémest egy tejes teával. Még 5 perc és végül a fiatal kislány jött vissza és mondta, hogy az interjút vele kellene megcsinálnom és remélni nem gond számomra… Nekem? ÁÁÁ… Profi vagyok vazze… Szóval jöttek a szokásos kérdések, miért jöttem Skóciába és mióta vagyok kinn. Óhh friss vagyok csak pár hete jöttem ki és azért vagyok itt, mert ez egy gyerekkori álmom volt, hogy itt éljek, és itt dolgozhassak. Azt kell mondani, amit hallani, akarnak, nem azt, hogy otthon nem az igazi az élet a munka frontján! Meséltem a régi cégeimről és arról is, hogy mit tanultam az egyetemen, milyen szoftvereket ismerek, van-e jogsim és saját kocsim. El költöznék-e Aberdeen-ből, nos, igen, de nagyon remek cégnek kell lennie, ami miatt itt, hagynám most az egészet, de maradjunk egyelőre Aberdeen és 30 mérfölden vonzáskörzete. Rendben, maximum 30-40 percet beszélgettünk és kérte a dokumentumaimat, hogy lefénymásolhassa őket, addig megkért, hogy töltsek ki egy űrlapot, ami alapján ők bevisznek a rendszerbe. Semmi extra nem volt az űrlapon, név, születési dátum, végzettség, büntetlen előélet, amit azért nem nagyon értettem, mert csak 1974 óta kérik. Kitöltöttem az egészet, de amit nem tudtam azt kihagytam, majd megkérdezem mi az, mi, mit jelent. KI kellet tölteni, hogy halál esetén kit értesítsenek, persze Imi-t adtam meg, mert neki van kinti száma, meg kinti címe. Ok mobil bekacsolása, de rosszalkodik a mobil, nincs képernyőm, rezeg meg érzékelem, hogy működik, de nincs kép, vagy 5 percet szenvedtem vele mire sikerült megszereznem a barátom számát. Akkor ott elhatároztam, hogy ez a régi Nokia véglegesen elpusztult és azonnal venni kell valami olcsó gépet! Vissza is jött egy pár perc múlva kislány és én meg feltettem a kérdéseimet. Nos igen az egyik azaz az, hogy volt-e a rend őreivel 1974 óta valamilyen összetűzésem, mondom nem tiszta vagyok mint egy csík kolumbiai kokain… A következő pedig a lap alján lévő fél oldalas kitöltős kérdés. Áhh… Kérdezi voltam-e katona, és ha igen akkor le kell írni, hol, meddig és milyen rendfokozatban szereltem le. Ha voltam háborúban, akkor merre voltam… Mondom ne is haragudjon, de milyen háborúban lehetnék, sima kérdés, válaszol, hogy lehettem Irak, Irán, Afganisztán, vagy ha ügyes voltam, akkor még Afrikában is lehettem. Mosolygok ezen a kérdésen, de mondtam, hogy nagyon szerettem volna a katonai szolgálatot, de nem jött össze, szóval teljesen civil vagyok. Aláírom és kész is vagyunk, visszakapom a dokumentumaimat és megköszöni az interjút és kikísért az ajtóhoz. Reméli ő is, hogy sikerül egy céget megfogni és összefog jönni a közös munka. Elbúcsúzunk. A liftben nagyon kifújtam magam, szerintem jó voltam, folyékonyan beszéltem és nem is voltak a végén ezek olyan nagy bakik…

Hazaérve már csak lazulok, döglök és filmezek. De este 6 fele István, megint beront a konyhába, hogy ő nagyon szét van este és el kellene menni, sétálni, tudtam én, hogy ebből sörözés lesz! Le is mentünk a NOOSE & MONKEY nevezetű pub-ba és csak levertünk a nap megünneplésére vagy 3-4 sört fejenként. 

Noose & Monkey

Sikerült elsőnek beleválasztani megint egy rossz ízű skót sörbe, de utána megkóstoltuk a THREE HOPE nevezetű ser italt, ami valami isteni volt. 2-3 sör után úgy éreztem magam mintha megittam volna 1-3 üveg Cabernet Savignon bort. Erősek a sörök. Az egyik körnél István mondta, hogy itt a bakkártyája és fizessek azzal, mert ő addig kimegy wc-re. No problémo. Nos ki is kérem a két sörikét és a fizetésnél kérdezi a pultos csajszi, hogy kérek-e chas back-et, micsoda? Én nem készpénzzel fizetek, hanem kártyával, ok-ok de kérek-e chas back-et! Nem tudom, mi az nem kérem. Visszajött István és kérdeztem mi az! Jah igen, nos ha például a sör 5 font, de te kérsz 10 font készpénzt, akkor ő neked leszed 15 fontot a kártyádról és a kaszából ad neked 10 fontot. Szuper dolog, nincs készpénzed, de ha kellene, akkor így meg tudod oldani. Ej de jó ez a Skócia! Este 12 fele sikerült is egy kicsit mámorosan haza menni! Szuper napot zártam!

Hey Dude have you got a STAPLER...?



AWE ÉN!

Vasárnapra ébredtünk, ami jó is, mert rengeted, dolgom van, azaz 13/07/14. Néha zavar reggelente, ha nagyon jó idő van, ugyanis a konyhai ablakon nincs redőny, de még függöny se. Reggel, ha nagyon jó idő van, akkor a nap szépen kezd sütni bele az arcomba, ok átfordulok a fal felé, de az se az igazi, mert annyira melegít, hogy kezdek izzadni. Jaj, fel kell állni és kompletten 180 fokos fordulatot kell venni, de úgy nem az igazi, szóval nekem ilyen típusú ébresztőm van. Imi mondta, hogy el kellene menni WestHill-be, ami Aberdeen-nek egy városrésze a szélén és alapvetően egy ipari park. Menjünk, el nézzük meg a cégeket és vigyek magammal sok-sok CV-t is. 

Látható, hogy a lakástól nincs messze, autóval 20 perc.

Természetesen rendben, csináljuk, az időpontot is kiszúrtuk a másnapra, mert akkor off-osok és 1-re meg úgy is megyek a fejvadász céghez az interjúra. Kellene egy pár CV. Ami biztos, hogy nem megyek le a kis üzletbe és nem nyomtatok azért a horror árért. Kérdezem az István, hogy akkor használhatnám-e a csoda gépet. Sima ügy! Gyors driver keresés, és neten már csatlakoztam is nyomtatóhoz és már nyomattam is kifelé az önéletrajzokat. Van egy kis baj! Kinek van tűzőgépje? ŐŐŐ… Hát eddig nem kellet, jár az eszem, menjek vissza a kisboltba és jelentsem be, hogy Hello, nyomtatni nem itt nyomtattam, de a tűzőgépet használhatom? ÁÁÁ nem lehet! Ok, akkor bizony be kell egyet szerezni, de hogy van angolul a tűzőgép… Keresés, rátalálás és nekem bizony egy Stapler kell. Sok ilyen típusú szót tanultam meg az alatt a rövid idő alatt amióta kinn vagyok, mert egyszerűen az iskolai angol tanulásnál nem használtuk, nyelvvizsgára sem kellet felkészülni abból, hogy mit tartalmaz otthon az íróasztalod. Hasonló típusú szó a hosszabbító meg alapvetően olyan szavak, amiket minden nap használsz életed során, de az iskolai angol a tiszta és nyers, csak olyan szituációkat tanulunk, amik az egyszerű élethez kellenek, ahol mindent készen kapunk. Aki egy konyhában alszik egy matracon annak azért még elég sok mindent kell, hogy komfortosabb legyen az élete. Cipő fel és irány a nagyáruház a Sainsburry’s, mondtam olyan, mint egy nagy Tesco, minden van, csak kicsit minőségben jobbak a dolgok. Meg is van a mi kis stapler-ünk, 3 font, üsse kő, úgy is sokat fogom most használni. De vajon tartalmazz-e a kapcsokat is? Szedem is szét a dobozt és látom, hogy teljesen üres szegényke, szóval még 1 fontért vettem vagy ezer kapcsot. NOW I’M UNSTOPPABLE! Haza és befejeztük a CV-k gyártását, a nap további részét tanulásra fordítottam, vagyis felkészültem az interjúra, mindent elterveztem, mire, mit fogok válaszolni. Miért volt, nagyobb szünetem a 2 munkám között, hogy kell mondani a bölcsességfog eltávolító műtétet, és hogy van angolul a visszér is. Továbbá egy-két szakmai szót is meg kellet néznem, hogy tökéletes legyek az interjún.