2015. június 21., vasárnap

A hosszúhétvége



   Nincs augusztus 20, nincs húsvét hétfő, nincs pünkösd…
Itt más rendszer van, más világ van, itt vagy és alkalmazkodnod kell nem kell szomorkodni, mert az árnyak csak egy oldalt szoktak lenni, másik oldal mindig derűs és azt kell keresni. tehát nincsenek ünnepnapok, de így több a szabadságunk, és ezáltal akkor osztjuk be amikor csak akarjuk. Az év egyetlen egy munkaszüneti napja a május 4.-e. Most ne kérdezzétek, utánanéztem meg a Bob a cégnél magyarázta, hogy mi is ez pontosan, de sajnos nem sok minden maradt meg bennem. Kérdezték, ha már itt van az év egyetlen egy szombat, vasárnap és hétfő kombója akkor azt valahogy hasznosan kellene eltölteni és nem delíriumos állapotban a töksötétben feküdni és az egerek cincogását hallgatni.

   Kell egy terv! Ott ülök az irodában és nézek szét, de csak egy igazi legényt láttam meg, aki igenis végigtudja vinni a tervemet, mert már abban a szent percben megfogalmazódott előttem, hogy itt bizony már reggel 8-kor whiskyszagúan fogja a kalauz ellenőrizni a jegyem Edinburg felé.
   Fraser! Azt ugye tudod, hogy ha volt is terved, akkor azt komolyabb rendezvény miatt le kell mondanod és velem kell töltened a hosszú hétvégét, mert az öreg Sajtos kalandra szomjas, no meg a gigám is porzik. Elmosolyodott. Rövid idő múlva 15 e-mail/perc sebességgel írogattuk a dolgokat egymásnak, hogy hogyan is kellene pontosan megcsinálni ezt a remek hétvégét. Mik voltak a hozzávalók? Nők, ital, jó kaják, fegyverek… Szóval ezekből az összetevőkből kell kigyúrni valami jót. Sok ötlet volt, hogy el kellene menni egy őz hajtásra vagy fácánozni, de egyszerűen beleestünk abba a hibába, hogy kicsit későn kezdünk el gondolkodni azon, hogy lefoglaljunk valamilyen rendezvényt, így vagy nagyon borsos áron volt, vagy be volt telve. Nem találtunk vadásztársaságot, aminek lett volna még szabad kvótája, szóval a vadászat szó szerint kilőve.
   Jó akkor kaja, ital és nők. Frasernek nagyon ízlett az első gulyás, szóval ő úgy van vele, hogy folytassuk a gasztro estélyeinket, és ha lehetséges csináljak neki még egyszer magyaros gulyást, mert neki nagyon ízlett első alkalomra is. Szuper, megint én dolgozok, de nincs ezzel semmi baj, örömmel elkészítem ezt a remek ételt. Tehát bontakozik is kifelé a terv, mert akkor szombat estére én megfőzök, majd bemegyünk az evés és ivás után a belvárosba és megnézzük a hölgyeket! Yess! Szombat pipa. Vasárnap terv szerint frissen és üdén, nem alkoholos mámorban kelünk és megváltjuk a világot. Egész Skócia és a felvidék a lábunk előtt hever. Nézettük a programokat neten és végül arra a megállapodásra jutottunk, hogy a legjobb az lenne, ha elmennék Aviemore-ba és megnéznénk ott egy helyi sörfőzdét és a Spey whisky lepárlót. A lepárló különlegessége, hogy csak évente egyszer nyitja ki kapuit a vendégek és az odalátogatók számára. Huh de keményen hangzik. Részemről persze ez oké is volt, továbbá a legegyszerűbb az lenne, ha kocsival mennék és Fraser szépen beáldozza magát, mert én BMW-met még gyártják. Akkor a terv az lesz, hogy én megfőzök egy gulyást, majd bemegyünk a városba, másnap reggel én kimegyek Fraserhez, mert ő tök lusta berakni az autót egyesbe és elgurulni hozzám, majd megyünk a főzdébe és a lepárlóba, este meg majd lesz valami! Hol lakik Fraser? Egyszer voltam nála, de akkor egy kicsit sin-usos lett a buli, szóval – Please help!

                                                         Aberdeen - Aviemore


                                             Farser segít megtalálni a lakását!


                                                                 Kössz...

   Péntek este szépen bevásároltam, elmentem a megszokott helyekre, és ahogy az első gulyást, ezt is szépen elkezdtem főzni, de ahogy Fraser kérte csak fél adagot készítettem, nem kell a teljes Skót Highlander hadsereget etetni, elég ha ő jóllakik. Szépen rotyog a gulyás és estefelé megérkezett az első vendégem is Balázs. Scrumpy egy alattomos kis almabor, de nagyon finom, olyan mint az almalé, iszonyat sokat megtudsz belőle inni, de nem érzed, hogy teljesen kész vagy, pedig már forog a világ. Szóval Balázzsal egy pálinkát bevertünk és ment is lefelé a Scrumpy. Imádom, köszi Balázs, hogy megmutattad, most rabja vagyok ennek az almabornak. Fraser nem jön, csak váruk, még egy pálesz még egy almabor és nagyon nehezen, de végre megcsörrent a csengő. Ajtót nyitom, és már tolom a kis mosolygós arcába a pálinkát, de nem nagyon akarja, mert nem nagy kedvence. Balázs is magyarázza, hogy márpedig ez kell, mert ezzel kell indítani a finom vacsorát.
   Asztalhoz ült a nép és elkezdtük fogyasztani a mennyei lakomát. Jól sikerült finom lett. én összesen 2 tányérral ettem, de a srácok benyomtak fejenként 6-6 tányér levest, ezt jelent valamit, márpedig azt, hogy kivalló a főztöm. Én inkább almaboroztam, én jóllaktam az illatokkal amikor készítettem nekik és öröm volt látni ahogy jóízűen kanalazzák befelé a finom étket. 

 A vendégsereg

   Lassan de biztosan én elkezdtem megborulni és a srácok is mondták, hogy akkor menjünk befelé a városba és nézzük meg a mai felhozatalt. Ebből az lett, hogy Scrumpy  a kézbe és irány Balázs, mert neki át kell öltözni. Öcsém micsoda gondok. Ok Balázs lakása pipa, kell egy ATM-m és mentünk is a kikötőbe az öreg kalóz pub-ba. Belépve egy-egy vodka és én már merültem is a tömegben, mert valamilyen nagyon gagyi rock együttes lépett fel, de engem nem zavart és mentem pogózni.
   Izzadok, de jobban is érzem magam, kimegyek a pulthoz még egy vodkáért, de látom, hogy Balázs és Fraser iszonyatosan unják magukat, mert nem nagy kedvencük az ilyen zene és nem érzik jól magukat, nos ez engem egy cseppet sem zavart szóval vodka be és mentem is vissza a tömegbe. A következő körömnél, már mondták, hogy ezt fejezzük be mert szörnyen szar a zene, ez igaz volt, de én ezt kompenzáltam egy kis szesszel, szóval nekem oké volt a buli.
   Pub-ból ki és Fraser látja rajtam, hogy nem nagyon vagyok olyan állapotban mint aki reggel 8-re ott lesz a város másik oldalán és mentre készen Aviemore-ba. – Nah idefigyelj, látom kész vagy mint mindig, holnap reggel fél 9-re érted megyek! Semmi bakancs, semmi baromkodás, normálisan öltözz fel! Ok? – Danke pajti és persze tuti normálisan leszek felöltözve, bízz bennem!
   Hazamentünk és reggel kicsit kómásan, de sikerült időben felkelnem ahhoz, hogy rendbe szedjem magam és szép, normális ruhát vegyek fel, frissen, üdén vártam Farset!

   Esik az eső, de ez minket egy cseppet sem zavar, és elindultunk Aviemore-ba. Már jó ideje mentünk és se reggeli, se tea vagy kávé, szóval valahol a nemzeti parkban megálltunk egy kis pici városban ahol találtunk is egy kis kávézót. Belépve éreztük, hogy ez az a hely és ez olyan típusú kávézó ahol mindenki ismer mindenkit és csakis törzsvendégek járnak. Tiszta, kulturált hely, kértünk egy-egy teát és egy kis süteményt mellé. Az újságok között ráakadtam egy kis füzetecskére ahol volt egy kicsit részletesebb térkép a nemzeti parkról és láttuk, hogy hova, min keresztül és még mennyi utat kell megtennünk. A kis borús időben tényleg jól esett a tea és a sütemény. Elbúcsúztunk és hajtottunk tovább, de mentünk fel a magasba, kapaszkodtunk fel a hegyen még végül az eső átváltott havazásba és, hogy tovább tetézzük a dolgokat síparadicsomok mellet haladtunk el a semmi közepén. Tényleg bármerre néztünk se ember, se állat, csak mély szakadékok és a havazás. Ez így eléggé érdekes látvány volt május elején, de ez Skócia az érdekes dolgok világa. Hegyekről le és lassan megérkeztünk Aviemore-ba, huh de érdekes kis városka, hideg van, nagyon magasan vagyunk, az emberek nagykabátban és egykét ember szőrmés, bundás kabátban sétál fel-alá. Komoly látvány, láttam egy-két filmet Alaszkai városokról és nagyon hasonlított rá, tetszett. Első lépésként a sörfőzdét kerestük fel. Nem kellet nagy kutakodás és már a bejárata előtt toporzékoltunk, mert még nem nyitott ki. Nem csak mi voltunk a Cairngorm főzde bejáratánál, egy kisebb fiatokból, de csak srácokból álló csapat is ott volt. Látszott, hogy vagy legénybúcsú, vagy osztálytalálkozó, vagy valami ilyesmi rendezvényen vannak.

   Kinyílt, beléptünk, egy kis üzletben voltunk, ahol a cég suvenireit lehetett megvásárolni, illetve iszonyat mennyiségű sört láttunk a polcokon, no de nem 1-2 félét, hanem ahány polc annyi féle sör volt. Voltak dobozokban cyderek is és kis pohárkák is kivoltak készítve, Fraser már csapolta is magának az elsőt, nem az a lényeg, hogy szereted-e a cyder, hanem az, hogy butítson… Befizettem magunka, keményen 6-6 fontot kértek el a főzde bemutatásáért és a kóstolásért. Összetereltek minket az üzem bejáratához és maximum, ha könnyedén mondhatom azt, akkor voltunk összesen 12-15-en. Egy idősebb, körülbelül a 70-es éveiben járó idősebb bácsika lépett elénk és köszöntött minket. Kedvesen és tiszta beszéddel elmagyarázta, hogy előbb bemutatja az üzemet és majd utána beülünk az egyik terembe és ott fogjuk a különféle söröket kóstolni.
   Elindultunk és beléptünk az üzemben, azonnal megcsapott a kellemes alkohol illata, imádom! Kérdeztem is vezetőnktől, hogy szabad-e fotózni, ő meg az akcentusomból azonnal kiderítette, hogy nem Skót vagyok és kérdezte, hogy értek-e mindent. Mondom persze, de megengedte, hogy fotózzak, semmi olyan nincs itt ami szupertitkos lenne. Szóval szépen belet mutatva, a kis üzem és mi mindet alaposan megnéztünk és mindent nagy gonddal megszagoltunk és meglestünk, mi hogy néz ki. Érdekes volt, mivel nem volt nagyüzem körülbelül 15 perc alatt is bejártuk a 2-3 nagyobb helyiséget és mentünk is vissza az egyik terembe ahol körülbelül az asztalon megláttam vagy 12-15 különböző sört és mindegyik típusból legalább vagy 6 üveget. Huh, lesz itt még gond.

 Jó a motyó

  Leültünk és a kedves bácsika folytatta a mondanivalóját. Iszonyatosan jól magyarázott és nagyon jó történeteket mesélt el. Közben mindent elmondott, hogy melyik sör mit tud, milyen erős, mi az íz világ. Élveztem, no meg azt is, hogy én pont vele szemben ültem előtte és nekem mindig iszonyat sokat öntött, vagy, ahogy körbeadta a söröket és visszakerültek hozzá a maradékot mindig nekem öntötte, meg még az elején Frasernek is, de a 8. pohár után Fraser bejelentette, hogy amúgy ő vezet, szóval csak csínján… A 12 sör közül én ki is választottam magamnak négyet, és elhatároztam ilyet még veszek magamnak, nem vagyok nagy sörös, de a különlegességeket szeretem. Kinn az üzletben kis kosarakkal rohangáltunk és szedtük össze a söröket, Fraser kosara televolt… 

 Piroska megy a nagymamához...

A pultnál egy iszonyat csinos csaj szolgált ki minket, azonnal összenéztünk a barátommal és már egy dolgon járt az eszünk, de gyorsan vége lett mindennek amint megláttuk a gyűrűt a kezén. istenem micsoda nő és egy sörfőzdében dolgozik, el is képzeltem, ahogy este hazajön és megkérdezem, hogy „Szia drágám hoztál valamit enni? – Nem, bocsi, de hoztam 6 üveg sört!” Amen! A söröket nem zacskóban kaptuk meg, hanem nagyon kis fain dobozokat hajtogatott nekünk a hölgy és ebben kényelmesen tudtuk szállítani illetve így biztos nem törik össze.
   Főzde letudva, mindenki boldog én meg már érzem a dolgokat…

A doboz
 A lényeg
 Mindenki boldog, mindenki ölelkezik

   A következő úti célunk egy szálloda volt, mert a szállodától egy külön busz viszi el a vendégeket a Spey lepárlóhoz. A szálloda igen jól nézett ki, mert vadász stílusban volt megcsinálva, szeretem az ilyet. Mindenütt trófeák és fegyverek. Leültünk és vártunk, mert 3-ig volt még egy kis idő. Az idő eljött és szolt is egy kedves fiatalember, hogy menjünk itt a busz és idő van. Felszállva a buszra csak egy másik idősebb házaspárt láttunk meg. Köszöntünk és leültünk. A sofőr indított és mondta, hogy mesél egy kicsit Aviemore városról. Érdekes, jó kis történeteket mesélt el, körülbelül 20 perces úttal az erdőbe befelé menet megis érkeztünk a lepárló üzemhez. Beléptünk egy kis irodahelyiségbe ahol fogadott minket a lepárló tulaja, benn volt még 1-1 középkorú házaspár. Ennyi volt a kis csapat, én ennek örültem, mert én arra voltam felkészülve, hogy itt iszonyatos tömeg lesz, de ez így lesz a legjobb. Elindultunk az üzembe és szépen minden be lett mutatva, és ahogy a sörfőzdében itt is mindent nagyon nagy gonddal lefotóztam, megtapogattam és megszagoltam. Iszonyat érdekes, olyan mint egy pálinka főző csak egy fél háznyi méretben. 


   Körülbelül 30 perc alatt be is jártuk az üzemet és átmentünk egy kellemes kis club helyiségbe ahol 4 whisky-t kóstoltunk. Kezdtük a legolcsóbb, legfiatalabb whiskey-vel. Én még nem nagyon értek hozzá, csak most szívom a tudást magamba, de nekem ízlett az első is, Frasernek nem, szóval nekem is adta a pohárkáját. Kellemes beszélgetés a whiskyről és a technikáról, ahogy gyártják. Én találtam egy bőr fotelt és jobbnak láttam, ha én csak leülök, figyelek és élvezem a csodás nedűt. Haladtunk tovább és más-más korú párlatokat kóstoltunk, Fraser nem nagyon mert inni, de azért ő is bevert egy pár felest, de a végén már nekem adott mindent. Ahogy ment be a nedű én úgy tettem fel egyre több kérdést és ahogy láttam a tulajon tetszett neki a stílusom és mindig kaptam grátiszt, továbbá megkérdezte melyik tetszett a legjobban és én mondtam, hogy a Chairsman’s Choise volt az ami nekem a legjobban ízlett. Tetszett a válasz a tulajnak, mert mondta, hogy neki is az a kedvence, ezért kaptam még egy pohárkával. Mivel mondat, hogy különleges napról van szó és neki is igen jó a kedve így megkóstolhatunk egy különlegességet egy fekete whiske-t. Mint olaj, mint a diesel. Na az nekem nagyon adta, mindenki nekem adta, mert csak nekem ízlett, de én mondtam, hogy Keep Calm I am a Mechanical Engineer. ÁÁÁ éretem, miért szereted az olaj illatát és ízét. 
   Folytattuk egy nagyon különleges 18 éves párlattal. Kedves barátaim az tényleg ott volt a toppon, de sajnos az ára is ott volt. Iszonyat borsos ára volt egy liter olyan párlatnak, de mellé a fa díszdobozt már ajándékba adták…

                                                         Mint az urak



 Mondom, mint az urak

A termés

   Írtam az emlékkönyvbe, de körülbelül minden szóban 5 helyesírási hiba volt, mert már forgott a világ velem, ettem, de nem szívta az étel, mert körülbelül bennem volt vagy fél liter whisky es azt mind maximum 30 perc alatt fogyasztottam el. Boldog voltam, ott mosolyogtam mindenkire. Az emlékkönyvben láttam, hogy a buszon velünk utazó idősebb házaspár az USA-bol érkezett, nagyöklelés. Miért? Mert még sosem találkoztam Amerikai emberekkel, a hölgy meg megölelt még egyszer, mert mondta, hogy ő meg sosem találkozott Magyar fiatalemberrel. Még volt a kezemben egy whisky, de szóltak, hogy itt a busz és ideje menni vissza a városba. Kérdeztem a tulajt, hogy megkaphatom-e a poharamat ajándékba, hisz ez egy csodálatos emlék számomra, az első lepárlóm Skóciában. Mosolygott és mondta, hogy vihetem, de a buszon és közterületen nem fogyaszthatok alkoholt. Semmi akadálya. Az amerikai hölgy csempészte fel a buszra a whiskymet és én ott elmerülve az ülésben fogyasztottam el az utolsó cseppeket. Nagy beszélgetések és a szállodánál nagy búcsú, hisz nincs sok esélye, hogy még egyszer találkozzunk, de sose mondd, hogy sose, mert sosem lehet tudni. 

 A buszon nagyon boldog voltam!
  
   Tök részeg vagyok!

   Fraser mondja, hogy menjünk együnk valamit, mert így necces lesz hazamenni. Én iszonyatosan mosolyogtam mindenkire és magyar bányásznótákat énekeltem és próbáltam lefordítani, nem nagyon ment. Találtunk egy éppen záró édességboltot, de én bementem és a lányok kérdezték, hogy mivel szolgálhatnak. Én csak annyit mondtam, hogy mindenkit szeretek és a poharammal mutogattam, hogy szeretnék édességet venni. Nem vettem semmit, de Fraser vett egy fél kiló Whiskys cukorkát…
   A Subway nevezetű gyorsétteremben akkor voltam először és mivel iszonyatosan részeg voltam, nagyon nehéz volt a rendelés, körülbelül 20 percet vett igénybe, hogy összeállítsuk a szendvicset. A pulton keresztül megölelgettem a kiszolgálókat, mert mondtam, hogy ez az első Subway-es ételrendelésem… Fraser már kínjában röhögött rajtam.
 
 Huh de kész vagyok!

   Bementünk a helyi Tesco-ba mert fraser sem volt azért 100%-ban tiszta és vett 4 liter ásványvizet, amiből kapásból 2 litert le is húzott, mert mondta, hogy így nem vezet vissza a hegyen keresztül. Nekem akkor az is mindegy lett volna, ha szánkóval vagy vadászgéppel megyünk vissza. Én vettem 2 doboz csokis sütit. Beültünk az utóba és elkezdtem majszolni a csokis sütit. Körülbelül egy óra múlva lettem olyan állapotban, hogy megint tudtam beszélni, addig teljesen levoltam szedálva és csak néztem ki magamból, Fraser meg röhögött.
   Valahol megálltunk egy Tesco-nál mert Frasernek meg hatott a rengeteg víz, szóval neki meg vizelnie kellet állandóan, én ekkor vettem még egy doboz csokis sütit, de annak már csak a felét bírtam benyomni plusz két energiaitalt is rányomtam. Lassan visszaértünk Aberdeen-be én meg teljesen összeszedtem magam, Telefonáltam is Imi-nek, hogyha lehetséges rendelnék két XXL pizzát, mert a testünk még éhezik. De lassan értünk vissza Fraser lakására, én nem voltam rest és indítottam egy rummal és vártuk Imit, hogy hozza a pizzát.
   Bekajáltunk, fejenként benyomtunk egy-egy bazi nagy XXL-es pizzát, majd megfáradva bejelentettem drága barátomnak, hogy ugye azt tudja, hogy az én testem az nem a buszozásra van most beállítva. 
   Hazahozott! Iszonyat jót aludtam és másnap is csak pihenés volt. Baromi jó hosszúhétvége volt, jövőre is hasonlót tervezünK